Denk jij dat je korte spieren hebt doordat je je tenen niet kan aanraken?
Lees hier hoe het écht werkt en wat je eraan kan doen!

Hate to break it to you, maar ‘korte spieren’ bestaan niet. Zolang je het hebt over de volledige lengte van de spier, waardoor je verder kan stretchen.
Wel kan een spier verkorten, omdat dit nodig is om kracht te leveren :), maar dat is een ander verhaal.

Uiteraard is een bepaalde spier bij de een langer dan bij de ander. Neem bijvoorbeeld de hamstring: we hebben niet allemaal dezelfde lengte benen.
In het volgende voorbeeld nemen we even twee mensen met exact dezelfde lengte (boven)benen: Janneke en Piet. Janneke kan voorover buigen en haar voeten aanraken, maar Piet komt met dezelfde techniek nog niet bij zijn enkels. Heeft Piet dan kortere hamstrings dan Janneke? Nee.
Als je van beide personen de hamstrings eruit zou halen en zou opmeten, zijn deze van de aanhechting in in de bekken tot onder aan de knie, even lang.
Hoe kan het dan dat Piet minder ver kan buigen, oftewel; minder lenig is?

Het antwoord is vrij simpel. Piet is deze positie niet gewend, waardoor het een onbekende en daardoor zwakke positie is (lijkt) voor het lichaam. Het lichaam beschermt zichzelf door het zenuwstelsel onprettige signalen te laten afgeven  en je niet in deze positie laat komen.

Kan je dit verbeteren? Zeker.
En nee, niet door eindeloos te stretchen. Met stretchen pak je de spier zeker op lengte en kan je spanning verminderen, maar dit is van korte duur. Wil je blijvende en maximale resultaten?
Kies dan voor oefeningen waarbij je de spiergroep op lengte traint. Denk bijvoorbeeld aan de Romanian deadlift.  Zo wordt je lichaam niet alleen comfortabel in deze positie, maar ook sterker.

Succes!

Liefs,

IN&OUT FIT