Leer hoe dit vetzuur je gezondheid en trainingsresultaten naar een hoger niveau kan tillen!

Onverzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze cellen, de aanmaak van hormonen, onze energiebalans, de hersenfunctie en het immuunsysteem. Recente studies hebben aangetoond dat Omega-3 ook effectief is voor spierkracht!

 

EEN STUKJE THEORETISCHE KENNIS

Er zijn drie essentiële, onverzadigde vetten: de Omega-3, 6 en 9 vetzuren. Het lichaam haalt Omega-9 vetzuren uit voeding en kan het ook zelf aanmaken. Omega-3 en 6 kan ons lichaam niet zelf aanmaken en komen enkel uit voeding. Omega 6 zit voornamelijk in producten zoals noten, olie, avocado en zaden.
Omega-3 vertakt zich in drie vormen: Alfa-linoleenzuur (ALA), Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA), waarvan EPA en DHA eigenlijk alleen voorkomen in vette vissoorten zoals zalm, tonijn, makreel en sardines.
Plantaardige voeding, waaronder walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad, bevat het omega-3 vetzuur ALA, dat in het lichaam omgezet kan worden naar DHA en EPA.

 

HOE HET WERKT

Voor een optimale gezondheid draait het om de verhouding tussen de Omega-3 en Omega-6 vetzuren. De verhouding van 2:1 in omega 6 tegenover omega 3 is ideaal. Bij de meeste mensen ligt die ratio eerder rond +7:1. Dit komt o.a. doordat Omega-6 goedkoper is en gebruikt wordt voor industrieel bereide voeding, waardoor de balans verstoord raakt. Hiervan krijgen we dus onbedoeld meer van binnen dan voedingsbronnen met Omega-3.

 

ADVIES

Tot op heden is er geen officiële referentie inname vastgesteld voor de hoeveelheid EPA en DHA per dag. De meeste gezondheidsorganisaties zijn het er echter over eens dat 200-500 mg Omega-3 per dag (gecombineerde EPA en DHA) voldoende is voor gezonde volwassenen.
Er wordt geadviseerd om minimaal 1 keer per week (vette) vis te eten, omdat dagelijks simpelweg niet haalbaar is. Om toch de vetzuren in balans te krijgen, zijn er visolie supplementen ontwikkeld.
Top idee en simpel voor je dagelijkse routine en lange termijn gezondheid.
Let goed op als je visolie koopt: veel merken zijn van slechte kwaliteit en laag gedoseerd.

Ik gebruik zelf visolie van Eqology; een pure en hoogwaardige kwaliteit Omega-3 olie, die wordt gehaald uit algen (vegan) en restanten van vissen. Lekker duurzaam & diervriendelijk.

Heb jij last van vermoeidheid, hormoonschommelingen, darmklachten, concentratieproblemen, overgevoeligheid voor ontstekingen (bijv. acne, reuma of hart- en vaatziekten) of ben je gewoon benieuw hoe jouw vetzuren balans ervoor staat?
Door middel van capillair bloedonderzoek (vingerprik) kan ik een test bij je afnemen en indien gewenst je voorzien van de juiste dosering Omega-3.

Vragen of interesse? Neem contact met me op.

Liefs,
IN&OUT FIT

Supplementen ondersteunen een gezonde levensstijl (dus ze vervangen deze niet) en bij een van de bovenstaande klachten altijd eerst een huisarts bezoeken!