Onderzoek naar populaire voedselmythes. Zijn koolhydraten slecht voor je en is vet vergif? Onderscheid hier feit van fictie als het gaat om gezonde voeding!

Mythe 1: Vetten zijn slecht

Decennialang werd vet beschouwd als de boosdoener achter gewichtstoename en hartproblemen. Maar recent onderzoek heeft aangetoond dat niet alle vetten gelijk zijn. In de hoofdlijnen wordt er onderscheid gemaakt tussen verzadigde- en onverzadigde vetten.
De verzadigde vetten worden in een grotere hoeveelheid gelinkt met hart- en vaatziekten, dus deze wil je idealiter zoveel mogelijk vermijden. Onverzadigde vetten zijn juist goed voor de gezondheid, en helpen bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte.

Verzadigde vind je met name in:

  • Gefrituurd eten
  • Vleeswaren (spek, salami, etc.)
  • Volle zuivelproducten (volle melk, kwark, slagroom, ijs)
  • Palmolie

Onverzadigde vetten vind je in:

  • Avocado’s
  • Noten, pitten en zaden
  • Olijfolie
  • Tonijn, zalm, makreel, forel, haring en sardines

 

Mythe 2: Koolhydraten zijn de vijand

Met diëten zoals keto en paleo die populairder worden, lijkt het alsof koolhydraten de schuld krijgen van alles, van gewichtstoename tot energiedips. Maar koolhydraten zijn eigenlijk de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam, vooral voor onze hersenen. Het draait allemaal om het kiezen van de juiste soort koolhydraten. Volkoren granen, groenten en fruit bevatten vezels, vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor onze energie en gezondheid.
Koolhydraten zoals geraffineerde suikers en bijvoorbeeld wit brood zien we een beetje als ‘lege’ koolhydraten. Hier zitten weinig voedingsstoffen in en verzadigen minder dan volkoren producten. Je hebt daardoor snel weer trek en ben je geneigd om meer te eten. Uiteindelijk draait het bij afvallen om hoeveel calorieën je consumeert, dus koolhydraten op zich zijn niet de oorzaak van gewichtstoename. Wel als je te veel koolhydraten eet, maar dat geldt voor alles 🙂

Conclusie

Het is belangrijk om bewust te blijven van alle informatie die je vindt op internet en niet alles zomaar aan te nemen.  Hoewel sommige voedselmythes misschien een kern van waarheid bevatten, is het cruciaal om te kijken naar het volledige plaatje en wetenschappelijk onderbouwde informatie te volgen. Vet is niet per definitie slecht en koolhydraten zijn niet altijd de vijand. Het draait allemaal om het maken van gezonde keuzes en het vinden van een gebalanceerd dieet dat voor jou werkt.

Succes!