Heb je zó hard getraind en geen spierpijn? ‘Dan had je misschien harder je best moeten doen’.
Of toch niet?

Wat is spierpijn?

Spierpijn komt eigenlijk vanuit spierschade. Het is een microscopische schade die optreedt in spiervezels als gevolg van intensieve lichamelijke activiteit. Er ontstaat schade door langdurige en/of hoge belasting op het spierweefsel, door bijvoorbeeld krachttraining. Dit zorgt voor zowel afbraak van eiwitten, als de opbouw ervan. Als het even kan, dan natuurlijk graag meer opbouw dan afbraak.
Naarmate je vooruitgaat in je training, wordt het lichaam efficiënter in het remmen van de eiwit afbraak. Dit is een van de redenen dat je niet zo last hebt van spierpijn naarmate je gevorderder raakt.

 

Beginnend sporter?

Als beginnend sporter stel je je lichaam bloot aan bepaalde weerstanden waar het lichaam niet aan gewend is. Dan haken we nu in op het stukje ‘onbekende bewegingen’. Nieuwe, en dus onbekende bewegingen, zijn bewegingen waar het lichaam (nog) niet aan gewend is. De spieren die deze beweging moeten realiseren, zijn hierin niet getraind waardoor er makkelijk schade optreedt. Naarmate je meer oefent, zal de spierpijn afnemen. Betekent dat dan dat je niet hard genoeg meer traint?

 

Herhaling, herhaling, herhaling..

Het antwoord is: nee.
Zodra je verder gevorderd raakt in je training, leert je lichaam efficiënter omgaan met het afbreken van de eiwitten en zal je (op den duur) minder spierpijn ervaren. Dat wil dan niet zeggen dat je niet goed hebt getraind.
Daarnaast is het natuurlijk de bedoeling dat je spiermassa gaat aanmaken en hoe meer spiermassa, hoe hoger je belastbaarheid.

 

Conclusie

Hoe minder ervaren je bent, hoe meer spierpijn je zal ervaren door een hoge afbraak van eiwitten door krachttraining. Hoe verder gevorderd je raakt, na meer herhaling en training, hoe efficiënter je lichaam leert omgaan met eiwitafbraak. dus ervaar je minder snel spierpijn. Dat betekent niet dat geen goede training hebt gehad.
Spierpijn is dus GEEN graadmeter voor een goede training. Het betekent simpelweg dat je lichaam is efficiënter omgaat met het afbreken van eiwitten. Spierpijn is dus ook niet iets wat je hoeft nastreven.

Succes met je workout!

Liefs,

IN&OUT FIT